Mælk og yoghurt i pose

Mælk i poseEn søndag i supermarkedet med god tid får mig til at kikke lidt ekstra på de forskellige fødevarer, og her falder jeg over genfødslen af plastemballagen til mælk. Fra det lille Osted Mejeri på Midtsjælland er der mælk, fløde og yoghurt i plasticposer fra det svenske emballagefirma Ecolean. Min nysgerrighed er straks vagt – og jeg køber et par produkter med hjem for at teste – en yoghurt og en piskefløde. Jeg tænker, mon denne plastemballage er bedre end den, enkelte mejerier eksperimenterede med i 1970’erne. Jeg husker tydeligt en noget slatten pose, der skulle stå i en kande – den var besværlig at hælde af, og mælken endte ofte på bordet eller som sjatter i køleskabet. Jeg researcher lidt på emballagefirmaet og emballagen.

Denne pose skulle eftersigende være markant bedre til at holde mælken indenbords på grund af bunden og mælken kan stå op i køleskabet, selvom den er åbnet. Jo mere man drikker af mælken, jo længere ned i plasticposen flyttes tyngdepunktet, så den står stadig stabilt, selvom der kun er en deciliter tilbage, oplyser firmaet bag posen. På tappemaskinen på mejeriet fyldes der luft i et lille håndtag i den ene side af posen. Håndtaget gør emballagen stabil, og samtidig får mælkeposen en hank, som gør det nemt at hælde. Posen bliver næsten til en kande. selvom posen ikke har en lukkefunktion, skulle den lukke sig selv, så længe der er luft i hanken, og mælken skulle holder sig lige så frisk i posen, som den gør i kartonen.

Miljørigtig

Ifølge emballage firmaet består 40% af posen af kalk, som er en af de naturressourcer, som er stort set uendelige (endnu). Resten af posen består af de plastictyperne, der anses for at være de mest harmløse, der findes. Således bliver miljøbelastningen ved denne plastpose ca. kun halvdelen af den, der sker ved produktion af traditionelle mælkekartoner. Når alt tages i betragtning, transport, vandforbrug, spild m.m., er CO2-udslippet opgjort fra vugge til grav til at være 60 procent af udslippet ved en traditionel karton.

Mindre madspild

Den helt store gevinst er efter min mening, at man kan få alt ud af emballagen. Det er jo speciel yoghurt der er udfordringen – i en almindelig karton kan op til en hel deciliter eller 10 procent af yoghurten sidde fast op ad siderne og være umulig at få ud. Plastposen kan klemmes og man får stort set alt ud – madspildet bliver minimalt. Og så lige en fordel mere, plastposen fylder ikke andet end en brøkdel i skraldespanden.

Produktet i posen er i øvrigt økologisk og ikke homogeniseret – smager fortrinlig og kan godt anbefales.

Se i øvrigt emballagefirmaets egen præsentation af emballagen på denne lille video.

Kommentarer

  1. Herligt indlæg, tak for det.

    Arla er også begyndt at sætet fokus på det:

    http://www.mynewsdesk.com/dk/pressroom/arla-foods/news/view/ny-yoghurtkarton-kan-reducere-madspild-49737

Skriv kommentar

*